Volontirati u Tanzaniji

16. 2. 2015.

Eko-Karašica i mreža udruga Belnet organizirale su predavanje Luke Pejića o volontiranju u Tanzaniji, koje je održano 13. veljače u Lokalnom volonterskom centru u Belišću. Lokalni volonterski centar Zvono otvoren je krajem prošle godine velikim zalaganjem Mire Anić, predsjednice udruge Zvono. Multifunkcionalni prostor volonterskog centra dobila je na korištenje i mreža udruga Belnet čiji je član i Eko-Karašica koja je bila glavni organizator predavanja osječkog povjesničara i volontera Luke Pejića.

Predavač Luka Pejić, inače profesor povijesti i engleskog jezika, brojnoj je publici dao iscrpan geografski, povijesni, sociološki, politološki i kulturološki prikaz tanzanijskog društva. Tanzanija je multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna država subsaharske Afrike na obali Indijskog oceana u kojoj živi 44 milijuna ljudi, a riječ je o vrlo složenom društvu koje je protkano vjerskom (muslimani, kršćani, tradicionalna vjerovanja) i plemenskom (oko120 plemena) raznolikošću. U prvom dijelu predavanja predavač je prisutne upoznao s geografskim karakteristikama Tanzanije, a zatim je kroz povijesni pregled objasnio procese kolonizacije i dekolonizacije Tanzanije koja je kao nezavisna država počela djelovati 1964. godine ujedinjenjem Tanganjike i Zanzibara. No, unatoč tome što je zemlja vrlo bogata prirodnim bogatstvima (poslovni interesi Kine i SAD-a) i prirodnim ljepotama (veliki broj nacionalnih parkova) tanzanijsko je društvo vrlo siromašno zbog gospodarske zaostalosti i velike prisutnosti korupcije. To siromaštvo tanzanijskog društva najviše se zrcali u nedostatku osnovne zdravstvene skrbi što je predavač ilustrirao podatkom da 80.000 ljudi godišnje umre od posljedica malarije za čije je liječenje po osobi potrebno samo 5 kuna. Gotovo je 40 posto populacije Tanzanije pothranjeno, pa stotinjak djece mlađe od pet godina svaki dan u umre od pothranjenosti. Veliki je problem i nedostatak pitke vode i izostanak osnovne komunalne infrastrukture u velikim gradovima. U jednom takvom gradu (Songea) na jugu Tanzanije, Luka Pejić je 2013. i 2014. godine volontirao po dva mjeseca. Tijekom četiri mjeseca boravka u Songei Luka je savladao osnove svahilia, koji je uz engleski službeni jezik u Tanzaniji, što mu je znatno pomoglo u svakodnevnom životu i volonterskom radu. Njegov volonterski angažman bio je fokusiran na rad s djecom u jednom sirotištu. Luka je djeci iz sirotišta pomagao oko pripreme za školu, održavanju sirotišta, skrbio o njihovoj prehrani, higijeni i zdravlju, pomagao u radu na polju (branje kukuruza), vodio brigu o opskrbi namirnicama (kupovina na tržnici), te sudjelovao u njihovoj edukaciji. Luka je upravo taj rad s djecom, čije su ga potresne životne priče često puta ostavljale bez riječi, označio kao glavni razlog mogućeg ponovnog povratka u Tanzaniju. Od državnog obrazovnog sustava djeca ne dobivaju puno jer je tanzanijski školski sustav na vrlo niskoj razini, a karakterizira ga nedostatak osnovnih nastavnih pomagala, neprimjerene školske zgrade i učionice, nestručni učitelji i tjelesno kažnjavanje učenika. Tako da odgojno-obrazovni rad s djecom u sirotištu može puno više doprinijeti budućoj kvalitetnijoj izgradnji njihovog života izvan sirotišta.

Koliko je tematika o volontiranju u Tanzaniji bila zanimljiva pokazali su učenici belišćanskog 7c razreda koji su predavanje slušali s velikom pozornošću, a nakon predavanja predavaču su postavili brojna pitanja. Organizator predavanja dr. sc. Dinko Župan nakon završetka diskusije zahvalio je Luki Pejiću na izvrsnom predavanju, a prisutne pozvao da i u buduće dolaze na javna predavanja i radionice koje će u Lokalnom volonterskom centru organizirati Eko-Karašica i Belnet.