Tribina Kakvu vodu pijemo u Valpovu i Belišću?

10. 4. 2017.

Povodom Svjetskog dana zdravlja Ekološka udruga Eko-Karašica zajedno s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Valpovo organiziralo je javnu tribinu Kakvu vodu pijemo u Valpovu i Belišću? koja je 6. travnja održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo. Na tribini su sudjelovali: dipl. ing. Vera Santo (Voditeljica Odjela za ispitivanje vode i zraka Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije), izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić (Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek) i dipl. ing. Mate Pušić (direktor Dvorca d.o.o.). Nakon pozdravnih i uvodnih riječi voditeljice knjižnice Sandre Miljački Andrić moderator tribine dr. sc. Dinko Župan (predsjednik Ekološke udruge Eko-Karašica) objasnio je zašto je organizirana tribina o vodi. Naime, nakon mnogih upita građana Valpova o kvaliteti vode prema Eko-Karašici, ta se udruga odlučila za organizaciju tribine kako bi građanima Valpova omogućila dobivanje odgovora na pitanja koja ih muče vezano uz vodu iz vodovodne mreže. Sličnu tribinu Eko-Karašica je već organizirala u Belišću prije pet i pol godina i tada su također stručnjakinje za vodu dipl. ing. Vera Santo i dr. sc. Mirna Habuda-Stanić odgovarale na pitanje građana u Gradskoj vijećnici u Belišću. Jedan od razloga organiziranja tribine o vodi u Valpovu prema riječima moderator je i nedovoljno informiranje građana od strane Dvorca d.o.o. o tome da su pojedini dijelovi Valpova spojeni na vodu koja dolazi iz crpilišta Jarčevac. Na web stranici Dvorca nije dana niti jedna obavijest o tome da su pojedine valpovačke ulice spojene na vodu s Jarčevca.

U prvom dijelu tribine Vera Santo je prezentirala izvješće o uzorkovanju vode u Osječko-baranjskoj županiji za 2016. godinu. Tijekom prezentacije gospođa Santo je na vrlo edukativan način objašnjavala podatke dobivene nakon analize uzoraka. Za Zonu opskrbe Belišće (Hidrobel d.o.o. Belišće, vodozahvat na Dravi) uzorkovano je 24 uzorka vode za ljudsku potrošnju. Broj nesukladnih uzoraka bio je 3 uzorka, od toga su 3 uzorka bila kemijski nesukladna, a 1 uzorak je bio mikrobiološki nesukladan. Do kemijske nesukladnosti je dolazilo zbog povećanih količina klora. Dvorac d.o.o. Valpovo ima dvije vodoopskrbne zone, a u Zoni opskrbe Valpovo 1 (voda iz Drave) uzorkovano je 10 uzoraka i nije bilo nesukladnih uzoraka. Dok je u Zoni opskrbe Valpovo 2 (crpilište Jarčevac) uzorkovano 13 uzoraka, a 3 uzorka su bila nesukladna, od toga su 3 uzorka bila mikrobiološki nesukladna, dok kemijski nesukladnih uzoraka nije bilo. Ta je analiza pokazala veliko poboljšanje kvalitete vode s crpilišta Jarčevac koje je u svom obnovljenom pogonu za preradu vode spustilo količinu arsena ispod 10 µg/l što je nova granica arsena koja je postavljena pravilnicima EU-a (prijašnja granica je bila 50 µg/l). Direktor Mate Pušić je tijekom prezentacije komentirao pojedine podatke pri čemu je naglasio da konačno treba skinuti stigmu s crpilišta Jarčevac jer iz tog crpilišta nakon obnove dolazi vrhunska voda u zdravstvenom smislu. Također se ispričao građanima jer nisu pravodobno obaviješteni o spajanju na vodu s Jarčevca, no na to su bili prisiljeni kako bi vodovodna mreža mogla normalno funkcionirati.

Na kraju prezentacije gospođa Santo se osvrnula na problem tvrdoće vode jer je to zapravo i najveći problem koji muči građane Valpova spojene na vodu koja dolazi s crpilišta Jarčevac. Prema njezinom mišljenju voda tvrdoće iznad 200 mg/L CaCO3 može prouzročiti taloženje kamenca u razvodnoj mreži i povećanu potrošnju sredstava za uklanjanje kamenca. Nasuprot tomu, meka voda tvrdoće manje od oko 100 mg/L CaCO3 ima jaču tendenciju korozije cijevi, pa se javljaju neki teški metali kao što su kadmij, bakar, olovo i cink u vodi za piće. Naglasila je kako u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji prevladava tvrda voda i da je građanima Osijeka, kada su prešli s dravske na artešku vodu trebalo duže vrijeme da se naviknu na tu promjenu. Nakon prezentacije najveći broj pitanja građana išao je u smjeru mogućnosti smanjenja tvrdoće vode, a pojedini su građani iznosili probleme koje im u svakodnevnom životu donosi velika tvrdoća vode (problemi s perilicama, sanitarijama, posuđem itd.). Veći broj pitanja prisutnih građana išao je u smjeru mogućnosti vraćanja na dravsku vodu. Stručnjakinje za vodu Santo i Habuda-Stanić naglasile su kako je sigurnije dobivanje vode iz arteških bunara jer su zaštićeniji od otvorenih izvora koji su podložni raznovrsnim zagađenjima. Mate Pušić rekao je da će Dvorac d.o.o. u dogledno vrijeme omogućiti građanima Valpova koji su spojeni na vodu s Jarčevca da ponovno budu spojeni na dravsku vodu. Moderator tribine Dinko Župan naglasio je kako će Eko-Karašica i u buduće organizirati slične tribine.