Eko-Karašica podržava projekt „Gradski vrtovi“

01. 3. 2013.

Eko-vrtovi
Ekološka udruga Eko-Karašica usko će surađivati s gradom Belišće oko realizacije projekta Gradski vrtovi, kroz koji grad građanima ustupa na korištenje 150 parcela za bavljenje vrtlarstvom. Naša će udruga kroz javna predavanja o eko-vrtlarstvu nastojati popularizirati projekt, jer smatramo da je riječ o vrijednom projektu za građanke i građane Belišća. Prije godinu dana naša je udruga u gradskoj vijećnici grada Belišća organizirala javno predavanje profesora dr.sc. Bojana Stipeševića upravo s namjerom popularizacije eko-poljoprivrede. Tada su zainteresirani građani od stručnjaka za eko-poljoprivredu mogli saznati sve o zelenoj gnojidbi, ekološkoj zaštiti bilja, pravilnom višegodišnjem plodoredu i važnosti bio-raznolikosti za uspješnu eko-poljoprivredu. Uvođenjem ekoloških načela u proizvodnju hrane napušta se konvencionalna poljoprivredna proizvodnja i prelazi se na održivu koja je mnogo manje rizična za životnu sredinu. Održiva biljna proizvodnja djeluje povoljno na strukturu tla, vodozračni režim, bilancu organske tvari u tlu, te na raspoloživost hranjiva i biogenost tla.

Eko-vrtlarstvo višestruko može poboljšati kvalitetu življenja građana koji žive u stambenim zgradama. Osim toga što će si građani moći uzgojiti zdravu hranu rad sa zemljom zasigurno će poboljšati i kvalitetu njihova života, jer rada sa zemljom ima i svoje terapeutsko djelovanje što je osobito vidljivo kod ljudi koji veći dio svoga života provode unutar četiri zida svojih stanova. Građanke i građani će na 60 kvadratnih metara moći kreirati svoj „zeleni kvadrat“ i to na prostoru na kojem se nekada nalazio stari školski vrt u Belišću. Eko-Karašica će pokušati ponovno oživjeti i školski vrt u Belišću, ali i u Valpovu. Ti školski vrtovi imaju dugu povijest koja započinje u drugoj polovici 19. stoljeća, a u brojnim su školskim izvještajima s početka 20. stoljeća i školski vrt u Belišću i školski vrt u Valpovu bili ocjenjivani visokim ocjenama. U osnovnoj školi u Belišću za početak bi potakli osnivanje vannastavne aktivnosti pod nazivom „Mali eko-vrtlari“, a grad bi za tu aktivnost osigurao nekoliko parcela u Gradskim vrtovima.

No, eko-vrtlarstvo ne bi trebalo biti vezano samo za Gradske vrtove već za sve vrtove u gradu Belišću. Zato je Eko-Karašica svoj projekt „Zeleni katalog kućanstva koja žele zamjenu azbestnih ploča“ proširila novim projektom koji se zove „Zelena kućanstva u eko-Belišću“. Tim će se projektom nastojati zainteresirati što veći broj građanki i građana za ekološki način vođenja domaćinstava. To podrazumijeva brigu za zdrav okoliš i ekološki prihvatljiv način življenja. Građani koji žele stvoriti zeleno kućanstvo iz svojih će kuća ukloniti sve ekološki štetne proizvode i materijale, razvrstavat će otpada, brinut će o potrošnji energije i vode, te se baviti eko-vrtlarstvom. Stoga će Eko-Karašica organizirati novu seriju stručnih predavanja i tribina na kojima će građani moći saznati niz novih informacija o ekološkom načinu vođenja kućanstava.