Dva predavanja o zaštiti čovječje ribice

04. 12. 2014.

Ekološka udruga Eko-Karašica organizirala je dva javno-stručna predavanja o čovječjoj ribici i projektu njene zaštite Proteus. Predavanja je održao biolog i stalni suradnik Eko-Karašice dr. sc. Tomislav Bogdanović. Prvo predavanje održano je 9. listopada u velikoj vijećnici grada Belišća, a drugo 28. listopada u Gradskoj knjižnici i čitaonici Valpovo.

Predavač Tomislav Bogdanović zainteresiranu je belišćansku i valpovačku publiku upoznao s brojnim zanimljivostima vezanim uz čovječju ribicu i projektom Proteus čija je svrha njena zaštita. Čovječja ribica, Proteus anguinus je endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Ona je jedini pravi podzemni kralješnjak i vodozemac s najdužim životnim vijekom (živi više od 60 godina), a ukupna dužina tijela iznosi joj do 40 cm. Čovječja ribica je ugrožena zbog ograničene rasprostranjenosti i male veličine populacije. Najveću opasnost za opstanak vrste predstavlja inudustrijsko zagađenje i negativan utjecaj čovjeka na podzemna staništa.

Eko-Karašica je ovim predavanjima željela podići svijest o zaštiti okoliša i očuvanju prirode, jer brojni ostaci pesticida i umjetnih gnojiva koje čovjek koristi na površini krškoga tla prije ili kasnije zbog poroznosti tla završavaju u podzemnom svijetu čovječje ribice i ugrožavaju njen opstanak. Osim tih opasnih kemikalija problem je i nekontrolirano odlaganje krupnog otpada koji često završava u krškim jamama. Kroz odnos prema staništima čovječje ribice zrcali se naš odnos prema očuvanju okoliša u cjelini kao i naš odnos prema tretiranju i zbrinjavanju svih vrsta otpada. Stoga su ova predavanja bila i poticaj našim lokalnim zajednicama da svi zajedno što prije krenemo sa sustavnim akcijama odvajanja i ekološkog zbrinjavanja svih vrsta otpada u Belišću i Valpovu.